2010. június 2., szerda

Karácsony nélküled

Karácsonyi pályázatra készült, második díjat nyertem vele :)

Karácsony nélküled

(Mary szemszöge)

1918 karácsonya a megszokottnál sokkal hidegebb volt. S nem csak az időjárás, hanem a szívemben lévő fagy miatt is. Elment az a személy, aki mindennél többet jelentett nekem. Ő, aki mosolyt hozott a szürke hétköznapjaimba.
Még most sem tudom felfogni, hogy Edward meghalt. Edward, az én Edward Masenem nincs többé, s én most már soha nem lehetek Mary Masen. Mióta csak megismertem őt, ez volt minden vágyam. Akkor azt hittem, hogy majd összeházasodunk, lesz két gyerekünk – egy fiú, Edward és egy lány, Elisabeth – és szeretni fogjuk egymást. Én engedelmes, szerető feleség leszek, ő pedig a legjobb férj.
Azonban az élet mindig keresztülhúzza a számításaimat, mint ahogy most is. Tisztán emlékszem az utolsó esténkre.

Edwardék háza mögötti dombon ültünk és élveztük az őszi napsugarak halvány erejét. Ilyenkor mindig sikerült megfeledkeznünk az összes gondunkról, de ez most nem ment.
Egy ideig mind a ketten a gondolatainkba merülve ültünk és néztük a ház mögött álló fát, amelyről éppen az utolsó levelek hullottak a földre. Edward finoman végigsimított a vállamon, én pedig jólesően simultam a karjaiba.
A szél egy száraz falevelet sodort elénk. Felvette a földről, elgondolkodva forgatta a kezében, összemorzsolta, majd csak ezután szólalt meg.
- Az ősz túlságosan szomorú. Vége van valaminek és ez így nem jó. - Elgondolkodva nézett előre, s szinte már gépiesen simogatta a vállamat.
- Eddig mindig azt mondtad, hogy az ősz is valami újnak a kezdte. Hiszen jön a tél, mikor a növények pihennek, tavasszal pedig új életre kelnek. - Másnak talán furcsán hatott volna, hogy egy természeti példával jövök elő, de neki nem. - A levél, amit szétmorzsoltál, pont ezt jelképezi. Abból talán egy új élet serkedhetett volna. Megújulás.
- Nem. Eddig így gondoltam, de most már nem. Mikor elmúlik a napsugaras meleg nyár, beköszönt a felhős, hideg ősz.
- Az nem tart örökké, Edward. A természetnek állandó körforgása van. A hideg őszre jön a fagyos tél, de a tavasz újra reménnyel, vidámsággal tölti el az embereket. - Szavaim semmilyen hatást nem gyakoroltak rá. - De ez a körforgás az életben is megvan – folytattam. - Olyan nincs, hogy valaki örökké szomorú és olyan sem, hogy valakinek csupa vidámság az élete. Szeretnélek újra mosolyogni látni. És...- haboztam egy kicsit, de végül kimondtam, amit akartam. - És a szüleid sem szeretnék, hogy örökké szomorú legyél. - A mondat végére elvékonyodott a hangom és éreztem, hogy Edward nagyon küzd azzal, hogy ne sírja el magát. Szíve szerint azt tette volna, de tudta, hogy nem szabad. A sírás nem méltó egy férfihez. Végül csak annyit mondott:
- Tudod, Mary, északon örök tél van.
- De... Te nem észak vagy! - Egy ideig mind a ketten hallgattunk. Edward következő kérdése azonban teljesen váratlanul ért.
- Mary, szerinted megérem a karácsonyt?

Karácsony. Edward kérdései néha nagyon furcsák voltak, mintha látta volna előre, hogy mi fog történni. Hogy miért? December huszonkettedikén lett volna az esküvőnk, én pedig december huszadikán kaptam a hírt, hogy meghalt.
Az első gondolatom az volt, hogy ez biztosan tévedés, s ezt meg is mondtam az orvosnak, aki közölte velem a hírt. Nem szokásom udvariatlanul viselkedni, de akkor hirtelen az összes szitkot, ami csak eszembe jutott rázúdítottam.
Szerencsém volt, hogy a szüleim nem látták mit művelek, mert biztosan két hatalmas pofon csattant volna az arcomon. De ez az orvos – ha jól emlékszem Carlisle Cullen – még csak a hangját sem emelte fel. Nagyon megértő volt, még vigasztalni is próbált, persze sikertelenül.
Elmondta, hogy Edward utolsó kívánsága az volt, hogy ne legyek miatta szomorú. A doktoron látszott, hogy nagyon a szívén viseli minden betegének a sorsát, még a páciensei családjáét is. Úgy tűnt, hogy Edwardét pedig még inkább.
A szerelmem abba a fajta embercsoportba tartozott, akikről nem lehetett nem tudomást venni. Vagy kedveled, vagy nem. Őt mindenki tisztelte, szerette. Edward volt a legsegítőkészebb, legelőzékenyebb ember, akit csak ismertem.

- Ha kibeszéled magadból a fájdalmat, az talán segít valamennyit – mondta Dr. Cullen kedvesen.
- De kinek mondjam el?
- Ha akarod, elmondhatod akár nekem is.
- Mennyire ismerte Edwardot?
- Pont annyira, hogy tudjam, megérdemelte a szerelmet.
- Igen. Én viszont nem érdemeltem meg, hogy ő szeretett engem.
- Edwardnak jó érzéke volt ahhoz, hogy kiválassza a legjobbat. Valószínűleg most sem tévedett.
- Nem tudom... - Ekkor hirtelen eszembe jutott az, hogyan ismerkedtünk meg.

Még két évvel ezelőtt - tizenöt évesen - felügyelet nélkül maradtam otthon. Bármit csinálhattam, azt is, amit olyankor nem szabad, amikor a szüleim itthon vannak. Az első dolgom rögtön az volt, hogy bementem a városba.
Apám szerint nem illendő, hogy egy fiatal hölgy kíséret nélkül járjon ott, hiszen annyi baj történhet! Másrészt pedig, mit szólnak az emberek? Nem lehet csak úgy ott járkálni, nézelődni, mert megszólnak.
Én mindezekkel nem törődtem. Mosolyogva mentem végig az utcán és élveztem a rám szegeződő tekinteteket. Hiába, egy kicsit mindig is hiú voltam. Büszkén sétáltam tovább, mikor egyszer csak elbotlottam. Tudtam, hogy ennek esés lesz a vége, de már nem tudtam visszafordítani a dolgot. Vártam, hogy leessek a földre, de ez nem történt meg. Csak azt éreztem, hogy valaki erősen tartott, hogy ne essek el. A „megmentőm” felsegített.
- Jól van, hölgyem? - kérdezte udvariasan.
- Igen, köszönöm. - Kedvesen rámosolyogtam, majd belenéztem a ragyogó zöld szemeibe. Hiba volt ezt tennem, szinte teljesen elvesztem bennük.
- Edward Masen vagyok. - Ó, valóban ő lenne Edward Masen? A szüleim annyit áradoztak már róla, hogy milyen jó ember és mindenki örülne, ha összeházasodnánk. Csak ebbe a mindenkibe engem nem számoltak bele. Nem ilyennek gondoltam őt. Abból, amit Edwardról hallottam, egy gazdag ficsúrnak képzeltem, most viszont bebizonyosodott az ellenkezője. Egy igen udvarias és nem mellesleg jóképű férfi. A szüleimnek biztosan nem lenne ellene kifogásuk. Sőt...!
- Mary Whiterose – mutatkoztam be egy kicsit késve. Ő egy ideig elgondolkodva nézett maga elé, majd megszólalt:
- Whiterose? Elnézést, de honnan olyan ismerős nekem ez a név? - nézett rám elgondolkozva. Nagyot sóhajtottam. Hát persze... Itt mindenkinek ismerős a nevem.
- A szüleim Kathleen és Richard Whiterose. Ez talán megmagyarázza a dolgokat. - Persze, hogy megmagyarázza...
- Ó, már értem! - Látszott rajta is és rajtam is, hogy erről a témáról nem kéne többet beszélni.
Edward szülei és az enyémek voltak a város legbefolyásosabb emberei. Engem ez kiskoromban egyáltalán nem zavart, élveztem, hogy mindenki felismert minket, hogy mindenki a közelünkbe akart kerülni. Ám amikor nagyobb lettem és megértettem, mi miért van, már nem örültem annyira a dolognak, de azt azért élveztem, hogy mindenki megfordul utánam.
Valószínűleg Edward is hasonlóan állt a dolgokhoz, de ő nem élvezte a helyzetet még annyira sem, mint én. Igazából, még soha nem találkoztam vele, de tudtam róla annyit, hogy nekem ő nem kell. Legalábbis, akkor azt hittem, mivel a szüleim a nekik fontos tulajdonságokat emelték ki. Ami pedig nekik az volt, az engem egyáltalán nem érdekelt.
- Még biztosan látjuk egymást, Mary – mosolyodott el Edward.
- Biztosan.
Ezután majdnem minden társasági eseményen találkoztam vele. Ez nagyon furcsa volt, mivel előtte soha, sehol nem jelent meg, ahol láthattam volna. De valahol csak ott kellett lennie, hiszen a szüleimnek csak kellett találkozniuk vele, hogy az egekig tudják magasztalni...
Edward már az első pillanattól imponált nekem, később pedig, mivel lépten-nyomon találkoztam vele, egyre jobban kialakult köztünk a kötődés. A kötődésből csakhamar szerelem lett.

A történet végén az arcomon forró lávaként folytak végig a könnyek. Szerettem Edwardot, mindennél jobban. A szerelem, az igaz szerelem, egy olyan érzés, amit nem lehet elfelejteni.
Dr. Cullen együttérzően nézett rám. Furcsa volt egy teljesen idegen embernek kiönteni a szívemet. A férfi egy ideig az arcomat nézte, majd a pillantása a kezemre tévedt. A gyűrűre, ami örökre összekötött volna Edwarddal.
- Mary, Edward mindig szeretni fogja magát. Én tudom. - Úgy hangzott, tényleg tudja.
- De ő már nincs itt, hogy ezt megmondja! - fakadtam ki.
- Valóban nincs... De akkor is tudja. Igaz? - A kérdésre válaszolnom sem kellett, hiszen egyértelmű volt. - És van néhány dolog, ami örökre összeköti magukat. - S az arcomról újra a gyűrűre nézett.

- Edward! - köszöntöttem boldogan szerelmemet.
- Mary, reméltem, hogy itthon talállak – rám mosolygott, majd átölelt. Miután ebből kibontakoztunk, beengedtem. Megfogta a kezemet és némán mentünk végig a szalonig. - Igazából, most a szüleidhez jöttem – mondta komolyan, ugyanakkor mosolyogva.
- Miért? - kérdeztem döbbenten.
- Ne kíváncsiskodj, majd megtudod! - mosolygott rám. Ötletem sem volt, hogy mit akarhat tőlük, de majdcsak megtudom. – Szép reggelt! - köszöntette a szüleimet.
- Szervusz, Edward! - Apám összehajtotta az újságot, amit eddig olvasott és Edward felé fordult.
- Szia, Edward! - mosolygott rá kedvesen anyám. - Ülj csak le! - mutatott az egyik szék felé, mire ő engedelmesen leült. - Nincs semmi gond otthon, ugye?
- Nem, nincs. Legalábbis, egyelőre nincs. - Nem kellett kimondani, hogy miről van szó, mindenki tudta. A spanyolnátha már betört a mi kis városunkba is, s egyre több embert vitt el a láz. - Szeretnék valamit megbeszélni önökkel – kezdett bele komoly hangon.
- Hát akkor... - De Edward rám pillantott, mire apám hirtelen félbehagyta a mondatot, és hozzám fordult. - Mary, hoznál nekünk kávét?
- Persze!
Mért hagynak ki engem mindenből? Mindig, ha valami fontosról akarnak beszélni, engem kiküldenek... Jellemző. Mintha a nők semmihez nem értenének... Persze, ezen gondolataimnak nem adhattam hangot. Hogy miért? Mert nem.
Nagyon sok dologra csak az a válasz, hogy „mert.” Egyszer megkérdeztem anyámat, mire csak annyit mondott: „- Van, amiről jobb, ha nem tudsz, és van, amit majd meg fogsz tudni.” Hát ezzel mit kezdjek?
Ez vajon a „jobb, ha nem tudom”, vagy a „majd megtudom”-fajta beszélgetés? Remélem, hogy az utóbbi.
Némán elkészítettem a kávét, olyan gyorsan, amennyire csak tudtam, de a sietségem miatt újra meg kellett csinálnom. Olyan gyorsan akartam végezni, hogy közben cukor helyett véletlenül sót raktam bele. Hát igen, ez jellemző rám... Még jó, hogy nem adtam oda nekik!
Persze, miközben tettem a dolgomat, próbáltam hallgatózni, hogy miről is van szó odabent, de ez sajnos nem sikerült, mivel a szalon és a konyha elég messze van egymástól. Mikor végre sikerült jól megcsinálnom, és mehettem volna be, egy újabb szerencsétlen baleset történt.
Ahogy felemeltem a tálcát és kiléptem volna az ajtón, a szoknyám beleakadt az ajtóba, így leejtettem mindent, ami a kezemben volt. Az egész összetört és az összes kávé a ruhámra ömlött. A csörömpölést odabent nem hallották, mert akkor már kijöttek volna megnézni, hogy mi történt. Gyorsan összetakarítottam, majd felmentem a szobámba tiszta ruháért.
Azonban itt is akadályok hárultak elém. A ruhásszekrényem kulcsra volt zárva. Eddig nem is lett volna probléma, csakhogy nem találtam meg a kulcsot. Elkezdtem feszegetni a szekrényt, de nem használt. Ez ma a sorozatos balszerencse napja...
Kerestem mindenhol a kulcsot, de csak nem találtam. Végül az ágyra dobtam magam és zokogni kezdtem. Hogy nem jön nekem össze semmi?!
Már pár perce fekhettem ott, mikor édesanyám benyitott a szobába.
- Mary, hol voltál? Mindenki téged vár! - Nem szóltam semmit, csak sírtam tovább. - Mi a baj kicsim?
- Semmi nem sikerül – mondtam két sírásroham között.
- Jaj, Mary! Mi történt? - Felültem az ágyon, ő pedig átölelt.
- Először sót raktam a kávéba, majd újra megcsináltam, aztán mikor be akartam vinni, összetört az egész. Ráborult minden a ruhámra, feljöttem átcserélni, erre be van zárva a szekrényem.
- Mary, a kulcs ott van az asztalon, hogy nem vetted észre? - mosolyodott el. - A többi miatt pedig ne aggódj! Gyere le, csak rád várunk! - Már épp kiment volna, mikor visszafordult és megszólalt. - Nem is mondtam, Sara hazajön!
- Tényleg? Ez remek! – lelkesültem fel, hiszen a hír nagyon meglepett. Sara ritkán jött haza, mivel nagyon messze tanult innét. Ez azonban mit sem változtatott azon a tényen, hogy ő egy személyben volt a nővérem és a legjobb barátnőm.
Míg kicsik voltunk – és később is – mindent megosztottunk egymással. Nála jobb testvért - és barátnőt – nem is kívánhattam volna. Mindent meg tudtunk beszélni és mindig tudott tanácsot adni – erre nemegyszer szükségem is volt és olyankor nagyon örültem annak, hogy ő ott volt.
Egyébként pedig, nála gyönyörűbb lányt még soha nem láttam. Mindig, mindenki „a gyönyörű Whiterose-lányok”-ként emlegetett minket, de tudtam, hogy valójában csak róla van szó. Be kell vallani, azért én sem voltam csúnya, de Sara közelébe sem érhettem.
Senki másnak nem volt olyan gyönyörű, hullámos szőke haja, mint neki és ehhez a hajhoz gyönyörű, zöld szemek párosultak. Minden férfi arra vágyott, hogy megszerezze magának, de őt senki nem érdekelte, inkább tanult. Viszont, annak ellenére, hogy tudtam, hogy ő a szebb és a jobb, soha nem féltékenykedtem, hiszen szerettem a nővéremet.
Mosolyogva átöltöztem, majd belenéztem a tükörbe és megállapítottam, hogy borzalmasan nézek ki. Gyorsan megfésültem a hajamat, majd megmostam az arcomat. Még egyszer belepillantottam a tükörbe, most már egészen elfogadhatóan néztem ki.
Lementem a lépcsőn, be a szalonba, ahol mindenki – kivéve anyám -, meglepetten nézett rám. Kíváncsi lettem volna, mennyi ideig voltam távol... Mellesleg, az is elég meglepő lehetett, hogy mikor elmentem, még egészen más ruha volt rajtam. Remélem, nem tudják, mi történt a konyhában és utána. Azt a szégyent nem élném túl!
- Mary, csakhogy itt vagy! - rángatott vissza a valóságba Edward hangja. - Már vártunk rád! Ülj le! - Engedelmesen leültem Edward mellé, miközben kérdő tekintettel ránéztem anyámra, aki szerencsére nemet intett. Szóval nem mondta el nekik. Köszönöm! Hála az égnek, legalább erről nem tudnak! Így is épp elég gond az, hogy ilyen sokáig távol voltam...
- Amíg nem voltál itt, fontos dolgokról volt szó – kezdte apám.
- Igen? - kérdeztem meglepetten. Ezek szerint elmondják, hogy miről beszéltek?
- Igen. A te jövődről. - Az én jövőmről? Miért jött el Edward beszélni a jövőmről? - De szerintem ezt jobb lenne, ha Edward mondaná el...
A következő pillanatban Edward felé fordultam, de nem ült a széken. Helyette, előttem térdelt... Csak nem...? Úristen!
- Mary Felicity Whiterose, megtisztelnél azzal, hogy hozzám jössz feleségül? - kérdezte mosolyogva.
- Természetesen – válaszoltam meghatottan. Edward gyengéden a kezébe vette az enyémet, és a gyűrűsujjamra húzta a jövőmet. Felállt a padlóról s ezzel egyidejűleg felhúzott engem a székről és megcsókolt. Most már talán a szüleimnek sem lehet ez ellen kifogásuk, hiszen már elvileg jegyesek vagyunk. Talán most már egy-egy csók megengedett. Egész eddig csak titokban válthattunk lopott csókokat. Miután elváltunk egymástól az ujjait az enyémekbe kulcsolta és úgy ültünk le.
- Úgy örülünk nektek! - mondta anyu és átölelt mind a kettőnket.
- Hát még mi, hogy örülünk! - nevetett fel Edward, én pedig még mindig nem tudtam mit mondani, annyira meglepett az egész. - De, Mary, áruld el, hol voltál ennyi ideig? - Miután elmeséltem nekik mindent, mindenki nevetni kezdett, amin nem is csodálkozom.
- Edward, még mindig el akarod venni? - kérdezte apám nevetve. - Tudod, még nem késő visszalépni!
- Még szép, hogy elveszem! - vágta rá rögtön. Majd felém fordult. - Nem baj, Mary, majd lesz szakácsnőnk!
- Nagyon jól tudod, hogy tudok főzni! - vágtam vissza, ami cseppet sem illet egy hölgyhöz, főleg nem olyanhoz, aki most már büszkén kijelentheti magáról, hogy menyasszony! Egyébként, igazam is volt, Edward nemegyszer dicsérte már meg a főztömet.
- Tudom. - Azzal a gyönyörű féloldalas mosolyával mosolygott rám.
- Szerintetek Sara mit fog szólni? - kérdeztem hirtelen.
- Biztosan örülni fog – mondta apám.
- Persze, örülni fog, annak pedig még jobban, hogy segíthet az előkészületekben. Apropó, mikor lesz megtartva az esküvő? - kérdezte anyu.
- December huszonkettő – mondta egyszerre Edward és apám. Valószínűleg akkor beszélték meg, mikor anyám fent volt nálam a szobámban.
- Nem korai egy kicsit?
- Tekintve a járványt és egyéb eseményeket, azt kell, hogy mondjam, egyáltalán nem – mondta komolyan apám.
- Sajnos, ez így van. Szerettem volna, ha tovább lehet húzni a dátumot, de sajnos nem megy. - Kérdő tekintetemre kifejtette jobban a választ. - Szerettem volna, hogy egy kicsit tovább legyél menyasszony, és hogy az esküvőre jobban fel tudjunk készülni, mert ez mindenkinek nagy nap lesz, azokra pedig gondosan elő kell készülni. De azért remélem, így is jó lesz.
- Tökéletes! A lényeg úgyis az, hogy mi végre hivatalosan is egy pár leszünk.

(Edward szemszöge)

Tudtam, hogy csak másodpercek választanak el a haláltól. Lélekben már készen álltam itt hagyni a Földet. A láz egyre jobban égetett, az örök álom gondolata szinte megnyugtatónak tűnt. Nem is igazán lenne értelme élnem. Talán csak Mary miatt. De… Ő tud boldog lenni nélkülem is. Vagy nem? Titkon a „nem” válaszban reménykedtem… De tudtam, hogy hagynom kell, hogy boldog legyen, nem sanyargathatom örökké az emlékemmel.
Kis idő elteltével a külvilágból már szinte semmit nem érzékeltem, a testem egyre jobban égett a láztól, de már ordítani sem volt erőm. Még pár másodperc… Ezt ki kell bírnom… Utána vége mindennek… Nem lesz több szenvedés…
Az utolsó emlékem az volt, hogy az orvos fölém hajolt, majd ennyit mondott:
- Megígértem… Sajnálom, Edward! Talán… nem fog fájni.
A halál valóban nem fáj… A halál csendes és nyugodt.
A testem azonban mindent felemésztő tűzben égett. De hát én már halott vagyok! Akkor mégis, hogy lehet ez? Talán ez lenne a pokol? Mit tettem, ami miatt ide jutottam?
Egész életemben a jóra törekedtem, mindenkivel kedves és előzékeny voltam. Akkor mégis miért?
A választ már nem volt sem időm, sem erőm végiggondolni, mert egy hatalmas ordítás szakadt fel a torkomból.
- Most már jobb lesz, nem lesz semmi gond, Edward! – hallottam magam mellől a megnyugtató szavakat, majd azt éreztem, hogy valaki megszorítja a kezemet. Ez furcsa… A pokolban nem nyugtatnak… Ott csak szenvedsz… Akkor mégis hol lehetek?
- Nem! Nem bírom tovább! – kiáltottam fel.
- Nyugodj meg… Minden jobb lesz… Most… most már nem fog annyira fájni!
A fájdalmaim ezek után szerencsére már nem erősbödtek, hanem enyhültek.
Az időérzékemet teljesen elvesztettem, így nem tudtam megállapítani, hogy hol is vagyok. És mi történt? Mi volt ez a tűz? Hogyhogy mégis élek? Élek egyáltalán? Ezer, meg ezer kérdésre akartam választ kapni, de egy másik érzés erősebb volt a tudásszomjamnál.
- Edward! Felébredtél végre! Már kezdtem aggódni… - szólalt meg egy férfi. Nagyon ismerős volt, de nem igazán tudtam hova tenni az emlékeimben. Végül eszembe jutott.
- Dr. Cullen?! – kiáltottam fel nem éppen a legudvariasabb módon.
- Igen – mosolyodott el.
- De miért vagyok itt? És mi ez? És… - hadartam el gyorsan mindent, ami eszembe jutott.
- Erről majd később – mondta még mindig mosolyogva. – Jól vagy?
- Ami azt illeti… Nagyon kapar a torkom.
- Remek! Szomjas vagy, ezt sejtettem.
- Kaphatnék esetleg egy pohár vizet? – néztem rá könyörögve.
- Most másra van szükséged… - mosolyodott el kissé titokzatosan. – Pár mondatban elmagyarázok mindent, aztán elmegyünk vadászni, a többit pedig majd akkor, ha visszajöttünk.
- Vadászni? – kerekedett el a szemem.
- Ez hozzátartozik a történethez. Ugye hallottál legendákat a vámpírokról?
- Vámpírok nem léteznek – jelentettem ki magabiztosan.
- Sokáig én is ezt hittem… De ez egy másik történet. – Pár másodpercre elnézett a távolba, mintha teljesen máshol járt volna, aztán folytatta. – Mit szólnál, ha azt mondanám, vámpír vagy?
- Tessék? – kérdeztem vissza, mintha nem hallottam volna, hogy mit mondott.
- Vámpír. Mennyit tudsz róluk?
- Szűz lányok vérét isszák, tilos kimenniük a napra… - kezdtem sorolni, amit tudtam.
- A második része egyértelműen hamis, az első pedig… hát, mondjuk úgy, hogy csak az embervér-ivás része igaz.
- Ez azt jelenti, hogy nekem is…?
- Én más vagyok és örülnék neki, ha te is követnéd az életmódomat. De erről is később…
A vadászat egyszerűen csodálatos volt! Élveztem a száguldást, azt, hogy nincsenek akadályok, semmi, amivel törődnöm kellett volna. Éreztem, ahogy a szél belekapott a hajamba, s ugyanez vitt el a zsákmányom felé.
Azt az illatot semmi mással nem lehetett összehasonlítani. Teljesen öntudatlanul, az ösztöneimtől vezérelve rohantam az édes kísértés után. Másra nem tudtam gondolni, mint ennek a megszerzésére. Alig pár perces hajsza után el is kaptam kiszemeltjeimet, egy kisebb csorda őzet.
Nem kellett gondolkodnom azon, hogy hogyan tovább, még akkor is az ösztöneim vezéreltek. Fogaimat belemélyesztettem az állatba. Utánozhatatlan érzés volt, de semmi ahhoz képest, mikor megéreztem az éltető nedű ízét.
Ahogy a folyadék lecsorgott a torkomon, éreztem, hogy minden egyes sejtem erővel telik meg. Az éreztem, hogy semmi más nincs ott, csak a Vér és Én. A külvilágot nem érzékeltem, arra a pár percre számomra megszűnt létezni.
Mikor az állat testéből az utolsó csepp vér is kifogyott, egyszerre visszatértem a valóságba. Egy pillanatra elborzadtam magamtól, de ezt időm sem volt végiggondolni, mert egy újabb illat újra kísértésbe hozott. Ezt még végigjátszottam vagy háromszor, mikorra már úgy éreztem, hogy elég lesz. A torkom már nem kapart annyira és másra is tudtam gondolni a szomjúságon kívül.
A következő hetekben megtudtam mindent Carlisle-ról – mivel idő közben megunta, hogy Dr. Cullennek szólítom -, betekintést nyerhettem a múltjába, a tapasztalataiba vámpírléttel kapcsolatban, a fajtánk törvényeibe – mivel ilyenek is vannak -, sőt, azt is megtudtam, hogy miért pont engem változtatott át. Megkérdezte, hogy szeretném-e követni az életmódját, amire én természetesen igennel válaszoltam.
Pár hónapon belül el kellett költöznünk, mert furcsa lett volna, ha engem meglátnak, hiszen elvileg halott vagyok. Nem tudtam elbúcsúzni sem a helytől, sem mástól, de talán jobb is volt így.
Az egész emberi életemet itt éltem le, és egy ennyire meghatározó helytől nehéz elszakadni. De igazából nem is az a lényeg, hogy hol, hanem, hogy kikkel vagyunk. Azokat az embereket, akiket emberként szerettem, még most is ugyanúgy szeretem, ha nem jobban. Ilyen ember volt például, Mary és az édesanyám. Senkit nem láthatok többé, el kellett felejtenem mindent a régi életemből. De ez nem ment! Egyszerűen nem vitt rá a lélek, hogy elfelejtsem az emberi életemmel kapcsolatos dolgokat, ezért meg is ígértettem Carlisle-lal, hogy majd pár év múlva visszajöhetek néhány dologért, amiket szeretnék megtartani.
Mondhatta volna azt is, hogy akár elvihettem volna most is, de nem firtatta a dolgot, hanem egyszerűen rábólintott. Valószínűleg tudta, hogy egyszerűen csak vissza szeretnék jönni. Látni újra ezt a helyet, esetleg a régi ismerőseimet… A szerelmemet.

Két évvel később

A csillagok fényét szikrázva verte vissza friss hó. Nem is tudom, mióta fekszem itt, az erdő közepén. A csillagok legalább vidáman ragyognak. Vajon nekik van lelkük? Ők éreznek fájdalmat? Nem hiszem. Ha csak egyetlen egy is az én fájdalmamnak akár a tizedrészét érezné, az ég sötét lenne. A csillagot átölelő égbolt szíve megszakadna a fájdalomtól, ezzel sötétségbe burkolva a világot.
A csillagok az égő gyertyákat szimbolizálják. Eddig a gyertya lángja volt az a fény, amit órákig el tudtam volna nézegetni. Ez volt Maryvel az egyik közös „jelünk.” Sokszor volt olyan, hogy egymást átölelve, némán néztük a kis lángot, amíg csak végig nem égett a gyertya. Nem is tudom miért csináltuk ezt... Talán csak azért, mert olyan meghitt hangulata volt.
Most pedig itt van a karácsony. A legszebb ünnep, ilyenkor mindig, mindenhol gyertyát gyújtanak. Ha nem történt volna az, ami, akkor most valószínűleg Maryvel együtt vidáman ünnepelnénk. Mint egy boldog házaspár - hiszen elvileg két évvel ezelőtt lett volna az esküvőnk.
Mostanában ritka az olyan házasság, ami szerelemből születik. Mindenki megállapodások, ígéretek alapján köti össze az életét valakivel. De ez így nem jó! Az lenne a helyes, ha mindenki szerelemből házasodna, mint mi. Illetve, ahogy tettük volna…
De pont mi voltunk azok, akiknek nem adatott meg a közös boldogság, pedig mi csináltuk jól a dolgokat... Mi lesz ezen a világon, ha csak azoknak sikerül összeházasodni, akik ezt kényszerből teszik? Mi lesz akkor a boldogsággal?
Gondolataimba merülve néztem tovább a csillagokkal hímzett égboltot. Ezer és ezer apró csillag. Ezer és ezer apró gyertya... Erre a gondolatra belerúgtam a lábam előtt feltornyosult hókupacba. Düh, egy elvesztett jövő és egy értelmetlen örökkévalóság miatt.
A legkülönfélébb érzések kavarogtak bennem. A legerősebb – ami szinte felemésztett -, az a fájdalom volt. Fájt, hogy „élek”, de mégsem találkozhatok vele. Nem érinthetem meg többé a selymes haját, nem csókolhatom többé azokat az érzéki, csodálatos ajkakat... Nem tekinthetek végig azon a kívánatos testen, amelyet egyszer sem volt alkalmam végigjárni.
Egyszerűen nem szabadott. Egyrészt vigyázni akartam Mary erényére, másrészt, Mary apja vasvillával kergetett volna el a lánya közeléből, ha egy ujjal is hozzáértem volna. Nekem pedig nem állt szándékomban tönkretenni a jó viszonyt a családok között. Bár tény, hogy nagyon vágytunk már egymásra „úgy” is, de hajlandóak voltunk várni az esküvőig.
Vagyis, csak lettünk volna, ha... De ez most már mindegy is... Amit akkor nem tettünk meg, azt most már nem is fogjuk. Bele kell törődnöm, hogy nem találkozhatom többé Maryvel. Ha csak... Nem. Egyértelműen nem.
Sem Carlisle, sem a lelkiismeretem nem engedné, hogy ezt tegyem vele. Őrültség volt erre gondolni is. Mary többet érdemel ennél!
Elképzeltem magam előtt a jövőjét... Mondjuk, hozzámegy egy férfihoz, szeretni fogja, lesz két gyerekük és boldogan élnek. Ez talán már meg is történt… Ki tudja. Chicago, a régi életemmel együtt már messze van.
Egy csodálatosan vidám kép tárult elém, de túlságosan valótlannak tűnt. Nem tudtam, nem bírtam elképzelni az én Marymet egy másik férfi oldalán. Ugyanakkor, biztos vagyok benne, hogy más mellett is megtalálná a boldogságot!
Az persze már más kérdés, hogy én boldog lennék-e? A válasz egyértelmű nem. Hogyan lehetnék az Mary nélkül? Erre a gondolatra keserűen felnevettem. Elfordultam fekvő helyzetemben, így most már az arcomat fúrtam bele a hóba. Kicsit megrázkódtam, de ez most már oly mindegy, nem? Halhatatlan vagyok, egy kis hó nem fog nekem ártani.
Vissza kéne mennem, Carlisle már biztosan aggódik. Nem is tudom megmondani mitől, de állandóan féltett engem. Mi bajom lehetne? Amíg a fajtánk szabályait és a megállapodásokat betartom, addig semmi.
Kényelmesen sétáltam vissza házunkhoz. Máskor mindig futottam, de most valahogy ehhez nem volt kedvem.
Láttam a távolban lévő kis falut, hallottam a templomból a karácsonyi ének hangját. Ez az ünnep két éve mindig rossz érzéseket ébresztett bennem. Nem is tudom… Egyszerűen csak rossz emlékeket ébresztett bennem. Nem tudtam szabadulni a gondolattól, hogy mi történt két éve, ezen az ünnepen.
Ha nincs az az átkozott spanyolnátha, még most is együtt lehetnék Maryvel! Sőt, talán már gyerekeink is lehetnének… De így? Nem láthatom újra és… És nem tudom, mi lesz. Előttem az örökkévalóság és nem tudom, mit kezdek vele. Remek tervek…
Míg visszasétáltam, elgondolkoztam egy másik dolgon is. Egy ideje már tervbe vettem, hogy vissza szeretnék menni pár dologért Chicagóba. Legyek ennyire mazochista, hogy pont karácsonykor tegyem? Azon az ünnepen, ami számomra a legfájdalmasabb?
Abban biztos vagyok, hogy Carlisle-t nem zavarná, ha most mennék el – neki már nem jelent semmit egy ilyen „emberi” ünnep, mint a karácsony. Bizony, háromszáz év alatt elfelejt pár dolgot az „ember”, bennem azonban még élénken élnek az érzések, az emlékek.
Furcsa… Carlisle azt mondta, hogy az emberi emlékek elhalványulnak. Na, de mennyire? Én viszont sajnos – vagy szerencsére? – emlékszem az életemből néhány dologra. Például a karácsonyokra, a szerelemre. Az első – és egyetlen – közös ünnepre Maryvel.

Mary éppen fel akart rakni egy díszt a fára, de sehogy sem sikerült neki. Egy ideig néztem a próbálkozásait, majd odamentem mellé.
- Segítsek? – mosolyogtam rá.
- Örülnék neki… - Szintén mosolygott, de a hangján hallatszott, hogy még mindig bosszankodik, mert nem tudta megcsinálni. Hát igen… Az én Marym, akit az fel tud bosszantani, ha nem tud valamit egyedül megcsinálni.
Ez volt az egyik dolog, amit szerettem benne. Pontosabban, ami miatt különlegesnek tartottam, hiszen amikor csak tudott, próbált mindent egyedül, mindenkitől függetlenül megoldani. Ritka volt az ilyen nő. Igazából, a férfiak nem is szeretik, ha valaki ilyen. „Egy nő legyen alárendeltje a férfinak.” Miért is? Mert a férfi az úr a háznál. Arra viszont senki nem gondol, hogy a nőnek is van egyénisége?
- Köszönöm! – mondta Mary, miután felraktam a díszt a helyére.
- Szívesen – mosolyodtam el, majd átkaroltam a derekát. – Szeretlek – súgtam a fülébe.
- Én is téged… - Még közelebb húztam magamhoz és megcsókoltam. Mikor elváltunk egymástól, pár másodpercig még mélyen a szembe nézett, majd a vállamba fúrta a fejét. Egy darabig még simogattam a hátát, majd a hajába suttogtam:
- Ez így olyan jó…
- Maradjunk így örökre! – suttogta a vállamba, mire én felnevettem.
- Jó is lenne! Szeretném, ha ez a pillanat örökké tartana… Vagy legalább, hogy örökké emlékezzek rá!

Míg ezeken a gondolataimon rágódtam, vissza is tértem a házunkhoz. Carlisle-t sehol nem találtam, pedig kerestem mindenhol, hiszen feltétlenül beszélnem kellett vele! Szilárdan elhatároztam, hogy nekem most el kell mennem Chicagóba. Nem csak Mary miatt, hanem azért is, mert kellett valami emlék az életemről, a szüleimről.
Édesanyám ékszereit mindenképpen el akartam hozni, nem akartam, hogy olyanok kezébe kerüljön, akik nem méltók rá.
Carlisle-t órák óta hiába kerestem, sehol nem találtam, ezért írtam neki egy üzenetet:

„Carlisle, pár napra elutaztam Chicagóba! Kerestelek, hogy személyesen mondjam meg, de sehol nem találtalak. Pár nap múlva visszajövök! Ígérem, hogy nagyon óvatos leszek, el is megyek vadászni, mielőtt emberek közelébe kerülnék. Kérlek, ne aggódj miattam, tudok vigyázni magamra!
Edward”

A lakhelyünk nem volt túl messze a szülővárosomtól, ezért alig pár óra alatt futva odaértem.
Ahogy megláttam a várost, egyszerre rám tört a nosztalgia érzése. Hiányzott ez a hely! Annyira megszoktam már, hogy nem igazán tudtam elfelejteni. Egyszer biztos ez is megtörténik, addig is: emlékezem.
Emlékezem a fű zöldjére, a levegő illatára, a boldog pillanatokra… És mindenre, amire csak tudok.
Egy fal mögött álltam, az nyújtott nekem védelmet a külvilággal szemben. Nem volt szabad, hogy meglássanak és nem is akartam ezt, ezért inkább elmentem a régi házunkhoz. Semmi nem változott. Ezt nem is értettem.
A kert még mindig ugyanolyan rendezett, a ház pedig tiszta volt. Az első dolgom rögtön az volt, hogy felmentem a régi szobámba. Minden pontosan ugyanolyan volt, mint ahogy azt két évvel ezelőtt hagytam. A könyv, amit utoljára olvastam, ugyanúgy hevert az asztalon, mint ahogy akkor odaraktam. Ez kísérteties volt…
Lefeküdtem az ágyra, és vártam az éjjelt. Végül is… Három dologért jöttem ide: édesanyám ékszereiért, a szüleim sírját akartam látni és meg akartam nézni, mi lett Maryvel?
Vajon boldog? Sikerült elfelejtenie? Férjhez ment végül? Meg akartam tudni mindent, amit csak lehetett.
- Bárcsak vele tölthetném ezt a napot! – sóhajtottam fel.
Gondolataimba merülve feküdtem, de az idő csak nem akart múlni. Egyszer csak egy másik gondolatot hallottam meg…

(Mary szemszöge)

Két év telt ez azóta, hogy Edward meghalt. Két év, ami alatt nagyon sok minden megváltozott. Azóta férjes asszony lettem. Az esküvőt nem akartam, de az elv ez: „megszoksz, vagy megszöksz.” Én megszoktam. Azóta csak élünk egymás mellett. Szerelem nélkül ugyan, de többé-kevésbé boldogan.
Edward pedig? Hiányzik is, meg nem is. Sokszor elgondolkodom rajta, hogy szerettem-e? Nem is tudom… Talán kezdetben. Aztán minden megváltozott… A szüleink nagyon akarták azt az esküvőt. Edward rajongásig szeretett engem, én pedig egyszerűen csak élveztem a helyzetet.
Ki ne lenne oda a boldogságtól, ha egy ilyen jóképű férfi lenne belé szerelmes? Az pedig, hogy még pénze is volt, csak azt segítette elő, hogy ez a házasság a szüleimnek is tetsszen.
Most pedig szenteste van, két évvel később. Elmentem otthonról és Edwardék régi háza felé tartottam. Mindig, ha gondolkodni akarok, akkor ide szoktam jönni. Nem is tudom… Talán ez egy mazochista tett tőlem.
A házhoz volt kulcsom, így gond nélkül be tudtam jutni. Havonta egyszer-kétszer ki is szoktam takarítani. Nem is tudom, miért…
Már éppen le akartam ülni a lépcső aljára, mikor megláttam Őt.
- Hallucinálsz, Mary. Ő nem lehet itt. Ő meghalt – mondtam magamnak.
- Élek, Mary. – Edward, aki most csak képzeletem szüleménye volt, ugyanolyan előkelő hanglejtéssel, olyan „Edwardosan” beszélt, mint ahogy az a valóságban is volt.
- Nem! Te meghaltál! – bizonygattam magamnak és egyre hátrébb lépkedtem.
- Ne félj! – szólalt meg megnyugtató hangon. – Nem akarlak bántani! – Nagyon lassan egyre lejjebb jött a lépcsőn, én pedig mozdulni sem mertem. Ahogy egyre közelebb jött, éreztem, hogy valami nem stimmel… Az én Edwardomnak zöld szeme volt! Neki pedig… Olyan aranybarna. A bőre pedig, mintha halott lenne, olyan fehér volt. Végül is, ez még így rendben is van, elvégre, ő már nem él.
Ahogy mellém ért, halványan elmosolyodott:
- Mary…
- Edward? – kérdeztem bizonytalanul.
- Igen. Mary, szerelmem… Mért vagy itt? – kérdezte lágy hangon.
- Gondolkodni – válaszoltam szemlesütve. De mért beszélgetek valakivel, aki a képzeletem szüleménye?
Mikor felnéztem, azt láttam, hogy egy pillanatra elmosolyodott.
- Én tényleg itt vagyok, nem csak képzelsz. – Most már biztos, hogy nem valóságos. Hallotta a gondolatomat és válaszolt is rá? Azt hiszem, kezdek megőrülni.
- Mary, én hallom az emberek gondolatait. Mindenkiét. És tényleg itt vagyok, nem csak képzelődsz!
- Be tudod nekem bizonyítani, hogy itt vagy? – kérdeztem bizonytalanul, mire ő csak elmosolyodott, majd még közelebb lépett hozzám. Lassan át akart ölelni, de kibújtam a karjai közül. Leeresztette azokat, majd értetlen arccal nézett rám. – Nem akarom, hogy mikor felébredek, fájjon.
- De én itt vagyok! Itt maradok, ameddig csak akarod!
- Akkor kérlek… - Nehéz szívvel ugyan, de kimondtam: - Akkor menj el, kérlek!
- Ezt szeretnéd? Biztosan? – kérdezte lehajtott fejjel.
- Igen… Ezt. Egyszer már elhagytál. Túlélném vajon, ha még egyszer megtörténne? – A hangom a végére már nagyon bizonytalanná vált.
- Mary, nem saját akaratomból mentem el! El kellett hagynom a várost!
- De te nem tudod, mit éreztem én akkor! Egy teljes év kellett ahhoz, hogy újra mosolyogjak. Egy év! Fel tudod ezt fogni? Be kellett meséljem magamnak, mindenkinek, hogy nem szeretlek! Tagadtad már le valaki előtt, hogy mit érzel?! Ha tudni akarod, Edward Masen, kényszerből hozzáadtak egy férfihez! Nem akartam azt a házasságot, de kellett! Veled akartam, de nem lehetett! Ha… Ha most nem jössz vissza, esetleg boldog is lehettem volna! Tudod te, mennyi ideig tartott elhitetnem magammal, hogy nem szerettelek, és az egész csak a pénzre ment ki?! Tudod?! – Két év összes elfojtott érzelme tört ki belőlem két perc alatt.
- Sajnálom… - mondta halkan.
- Sajnálod? Sajnálod?! El nem tudod képzelni, mit éreztem! Ha legalább valahogyan tudattad volna, vagy bármi… - Itt már nem bírtam tovább beszélni a könnyeim miatt. Át akart ölelni, de hátrébb léptem. – Menj el, kérlek!
- Ha ezt szeretnéd…
- Nekünk nincs több mondanivalónk egymás számára.
- Én veled akarok lenni örökké! Nem hagylak el soha többé! Megígérem, hogy…
- De mi van, ha mégis? Azt nem élném túl, te is tudod!
- Pont ezért…
- Menj el, kérlek! Ne keress többet! Ha most elmész, nem fog annyira fájni, mint később… - Edward nem nagyon tudott mit mondani, de az arckifejezésem láttán csak beleegyezően bólintott.
- Ha így szeretnéd… Ég veled, szerelmem!
Kisétált az ajtón, lassan távolodó alakját elnyelte a sötétség. Zokogtam, majd csak egy fájdalmas koppanást érzékeltem. A gyertya, ami belülről melegített örökre kialudt.

Két nappal később Volterra földjén karácsonyi gyertya helyett halotti máglya égett. Edward Cullen utolsó szavai ezek voltak:
- Nem akarod velem, de nélküled nem megy! Boldog Karácsonyt, kedvesem!

Vége

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése